Met zoveel beren op de weg moet het haast wel misgaan. Voor de wereldwijde economie zijn er op dit moment zoveel risico’s, dat een recessie bijna onvermijdelijk is.

Als de huidige problemen tot een recessie leiden, gebeurt dat waarschijnlijk binnen een jaar tijd. Dat zei de voormalige president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink op radiozender BNR.

Wellink wees op een combinatie van factoren “die de verkeerde kant uit wijzen”, zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast kan economische malaise in Argentinië of politieke onrust in Hongkong een crisis veroorzaken.

“Gelet op de veelheid aan risico’s, denk ik dat het bijna onvermijdelijk is. Ergens met een van die risico’s gaat het mis en dat maakt de andere risico’s groter”, zei Wellink. Gevraagd wanneer een recessie zou plaatsvinden, antwoordde hij dat dit binnen zes maanden en een jaar gebeurt. “Er staan veel seinen op oranje.”

Volgens Wellink hangt veel af van consumenten. Als hun vertrouwen ineens een klap krijgt, kan dit tot economische teruggang leiden. “Dat is in essentie ook gebeurd in 2007 en 2008, toen begon ineens de crisis zich heel zwaar te verdiepen.”

Nederland voelt gure wind van tragere wereldhandel

Een recessie op wereldniveau hoeft niet meteen te betekenen dat de economische groei in Nederland onder het nulpunt duikt. Wel moet Nederland rekening houden met tragere groei.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal Nederland het komende tijd vooral moeten hebben van de binnenlandse bestedingen, omdat de export lijdt onder internationale ontwikkelingen als de handelsoorlog.

In een nieuwe raming van medio augustus komt de groei dit jaar met 1,8 procent waarschijnlijk iets hoger uit dan eerder werd voorspeld, maar in 2020 zakt de groei naar verwachting terug tot 1,4 procent.

Eerder rekende de belangrijke adviseur van het kabinet voor dit jaar en volgend jaar nog op plussen van 1,7 procent en 1,5 procent.

“Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit”, concludeerde CPB-directeur Laura van Geest. Ze wees erop dat de werkloosheid waarschijnlijk nog wel even laag zal blijven, maar de werkgelegenheidsgroei zal flink afvlakken, zeker in de marktsector.

LEES OOK: Deze 3 schokken kunnen in 2020 wereldwijd voor een recessie zorgen… en dan staan centrale banken machteloos, aldus Dr. Doom